Nový sociologický bulletin

Tématem nového Sociologického bulletinu za rok 2023 je umělá inteligence. K tématu najdete v bulletinu hned 13 příspěvků mapujících souvislosti umělé inteligence ve společnosti i v sociologii samé. K užití AI ve výuce a studiu, se ve Studentských reflexích vyjadřují i studující.

Druhým tématem bulletinu je sociologie a umění. V příspěvcích této části najdete rozhovor s fotografem Romanem Francem („Důležité je, co fotograf vytváří v lidech„), diskurzivní analýzu Banksyho obrazu (Vladimír Lederer) i pohledy na sociologická pracoviště, kde se umění potkává s vědou.

Dušan Lužný vedl rozhovory s Iljou Šrubařem („Neštěstí sociologické teorie je v tom, že není oblíbená, je-li pravdivá“) a Ivem Mathé („Problém české společnosti vidím v deficitu odpovědnosti“).

Dále bulletin přináší informace z aktuálních sociologických výzkumů, z dění v odborných sekcích ČSS, reflexe z konferencí (ISA 2023 a konference „Computing the Human“),  recenze a zprávy, přehled zajímavých sociologických knih vydaných v roce 2023 i přehled důležitých dat roku 2024.

Přejeme příjemné a podnětné čtení!