CfP: Kolokvium „Sociologie neuskutečněná a neznámá“

Sekce sociologické teorie České sociologické společnosti připravuje kolokvium

„Sociologie neuskutečněná a neznámá: Školy, směry, projekty“

které se bude konat v Praze dne

29. listopadu 2024

Zájemkyně a zájemce o účast prosíme, aby abstrakty navrhovaných příspěvků v rozsahu 150–200 slov zaslali na e-mailovou adresu jakub.mlynar@gmail.com nejpozději do 15. září 2024.


Sociologie se od svých počátků košatí jako stále rostoucí strom. Pevné větve klasiků, ale i drobné větévky prostých dělnic a dělníků vědy vrhají stíny, které leccos činí skrytým, některé odnože samy zasychají a jiné nemilosrdně zastřihl zahradník čas. Ze sociologických směrů se tak postupně vytrácejí jejich dříve neodmyslitelné rysy; zpětně odhalujeme překvapivé skutečnosti o osobnostech sociologického kánonu a jejich podivuhodných zájmech, narážíme také na zapomenuté vizionářské projekty, jež zůstaly nepodpořeny nebo nedokončeny.

Zahradníkovi navzdory plánuje Sekce sociologické teorie ČSS uspořádat kolokvium věnované právě těmto přehlíženým či opomíjeným aspektům sociologického myšlení, včetně neuskutečněných budoucností, opuštěných projektů a ztracených cest. Předmětem budou neznámé stránky díla uznávaných velikánů stejně jako socioložky a sociologové ztracení v jejich stínu. Vítáme i reflexe vlastních neuskutečněných projektů. Cílem setkání bude načrtnout obrysy paralelních, alternativních dějin naší disciplíny a koncentrovaně zakusit, jak je sociologie jako obor formována pozadím dobových okolností – například rozhodováním grantových agentur, společenskými debatami, institucionálním financováním či vzdělávacími plány.