Ocenění za přínos české sociologii a za vynikající publikaci 2021

Cenu České sociologické společnosti za přínos české sociologii za rok 2021 získal SLON

Zatímco v roce 2020 získaly tuto nově ustanovenou cenu tři výrazné osobnosti, v roce následujícím ji získaly osobnosti dvě, resp. jedna instituce. Cenu, kterou se snaží Česká sociologická společnost vyjádřit vděk těm, kteří se mimořádným způsobem zasloužili o rozvoj české sociologie, získala Alena Miltová a Jiří Ryba, resp. Sociologické nakladatelství SLON.

Sociologické nakladatelství SLON je unikátním jevem, který nemá obdobu. SLON Aleny Miltové a Jiřího Ryby zásadním způsobem ovlivnil znovukonstituování sociologie v českých zemích po roce 1989. Nakladatelství vzniklo v roce 1991 a v roce 2021 završilo 30 let své existence.

 

Neznámá společnost Pavla Pospěcha byla oceněna Cenou České sociologické společnosti za vynikající publikaci

Na výroční konferenci České sociologické společnosti, která se konala v roce 2022 v Olomouci, byla slavnostně předána Cena ČSS za vynikající publikaci. Nominováno bylo celkem 15 publikací. Z toho 9 publikací bylo nominováno nově, a 6 publikací byly zahrnuto z nominací předcházejícího ročníku. Výbor ČSS se totiž rozhodl, že s ohledem na délku vydavatelského procesu a ve snaze umožnit nominace publikacím, které mohly být vydány v době mezi termíny pro podávání nominací, že rozšíří dobu, kdy publikace mohly být vydány. Tak se stalo, že publikace, která byla oceněna v roce 2022, mohla být publikována v letech 2019, 2020 a 2021.

 

Hlavní výbor se usnesl, že Cenu za rok 2022 získá kniha Pavla Pospěcha z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity s názvem Neznámá společnost, kterou vydalo brněnské nakladatelství HOST.