Dvě metodologické letní školy v Olomouci

Česká sociologická společnost, Institut sociologických studií FSV UK a katedra
sociologie, andragogiky a kulturní antropologie FF UPOL pořádají dvě letní školy zaměřené na analýzu a vizualizaci dat.

30. 8. – 2. 9. / Základní postupy pro modelování vztahů

Den 1. Lineární regresní analýza. Úvod do problému, grafická prezentace souvislostí. Kovariance a korelace. Model jednoduché regrese. Metoda nejmenších čtverců a význam regresních parametrů, možnost centrování prediktoru. Vyhodnocení modelu – R2, F test, t-test, beta koeficienty, intervaly spolehlivosti pro koeficienty. Model vícenásobné regrese. Práce s kategoriálními prediktory (umělé proměnné) a interakce. Regresní diagnostika – vlivná pozorování, multikolinearita a heroskedasticita. Postupy pro zařazování proměnných. Srovnání modelů.

Den 2. Logistická regresní analýza. Úvod do problému, šance, poměry šancí a logity. Model binární logistické regrese. Metoda maximální věrohodnosti a význam regresních parametrů. Vyhodnocení modelu – LR test, Wald test, intervaly spolehlivosti exponované koeficienty. Práce s kategoriálními prediktory. Standardizované řešení. Chyba predikce a její tabulkové a grafické vyjádření. Modely pro nominální a ordinální závisle proměnné. Alternativní modely-probitová analýza, loglineární modelování, diskriminační analýza.

Den 3. Úseková analýza (PA=path analysis) jako strukturní model s manifestními proměnnými, základní terminologie. Úseková analýza jako zobecnění regresní analýzy. Exkurz o podobě vstupních dat (individuální data vs. korelační či kovarianční matice). Problém identifikace modelu. Odhadovací techniky a různé podoby korelačních matic. Základní postupy pro vyhodnocení strukturních modelů – testy a kritéria. Přímé, nepřímé a celkové efekty. Blau-Duncanův model jako ukázka úsekové analýzy. První vhled do ekvivalence měření (measurement invariance).

Den 4. Konfirmační faktorová analýza (CFA=confirmatory factor analysis) aneb model měření. Rozlišení explorační a konfirmační faktorové analýzy, grafická i rovnicové prezentace modelů. Problém identifikace modelu v CFA. Vyhodnocení CFA modelu. Práce se skupinami. Druhý vhled do ekvivalence měření (measurement invariance). Možnosti úprav modelů a jejich zdůvodnění. Alternativní a ekvivalentní modely. Faktorová analýza druhého řádu.

Předpoklady účasti: Letní škola je určena pro studenty (Mgr, a Ph.D.) i pro akademické pracovníky či výzkumníky. Účastník by měl být seznámen s postupy popisné statistiky, s korelační analýzou a se základními postupy při využití statistického testování a intervalů spolehlivosti. Výhodou je schopnost pracovat v software (pro demonstrace bude užito SPSS, MPlus a JASP).

Průběh školy: každý den bude výuka probíhat v čase 9-12 a 13-16. Z hlediska formy půjde o kombinaci přednášky a praktického cvičení. Účastníci budou mít k dispozici prezentaci (pdf) a dále datové soubory a případně skripty pro analýzy v software. Na konci každého dne bude blok vyhrazený k samostatnému procvičení konkrétní techniky.

Lektor: Petr Soukup, FSV UK
Místo konání: FF UPOL, Olomouc, účast je možná i online
Cena pro účastníka: 4 tisíce Kč (v ceně je kurzovné, materiály a drobné občerstvení a učebnice)
Možnost účasti jen ve vybraný den (vybrané dny) po dohodě s organizátory, v tomto případě bude cena stanovena individuálně.

5. – 8. 9. 2022 / Pokročilá letní škola: Techniky k vizualizace dat

Den 1. Vizualizace v R (Lukáš Hájek)
Základní grafické nástroje v oblasti jednorozměrné statistiky. Přehled grafů a jejich využití. Složitější grafické nástroje pro analýzu dat. Úvod práce s R a R Studio. Základní grafické nástroje v R. Ggplot jako oblíbený balíček pro vizualizaci. Chyby ve vizualizacích dat.

Den 2. Mnohorozměrné škálování (Petr Soukup)
Jedno a mnohorozměrné škálování – základní logika. Úlohy řešitelné skrze mnohorozměrné škálování (MDS). Měření vzdáleností v mnohorozměrném prostoru pro různé typy proměnných. Matice vzdáleností a podobností. Logika MDS jako redukce mnohorozměrného prostoru. Základní algoritmy MDS. Demonstrace MDS na fyzické mapě. Využití MDS pro reálné analýzy sociálněvědních dat. MDS jako alternativa k faktorové analýze s nemetrickými proměnnými. Přehled software a algoritmů.

Den 3. Korespondenční analýza. (Petr Soukup)
Možnosti užití klasické analýzy kontingenčních tabulek pro více než 2 proměnné. Načítání kontingenční tabulky do datové matice a práce s ní. Korespondenční tabulka. Řádkové a sloupcové profily, inercie a míry jejího vysvětlení. Základní korespondenční analýza pro dvě kategoriální proměnné. Vyhodnocení korespondenční analýzy – grafické a tabulkové. Interpretace výsledků. Korespondenční analýza pro více než dvě kategoriální proměnné. Vyhodnocení a interpretace výsledků.

Den 4. Klasifikační a regresní stromy. (Petr Soukup)
Základní logika regresního přístupu, motivační příklad. Lineární a nelineární model, model logistické regrese. Klasifikační a regresní stromy (CART) jako alternativa ke klasickému regresnímu přístupu. Rozdíl mezi klasifikačními a regresními stromy. Jednotlivé algoritmy – CHAID, exhaustive CHAID, CRT, QUEST aj. Využití CART na sociálněvědních datech.

Předpoklady účasti: Letní škola je určena pro studenty (Mgr, a Ph.D.) i pro akademické pracovníky či výzkumníky. Účastník by měl být seznámen s postupy popisné statistiky, s korelační analýzou a se základními postupy při využití statistického testování a intervalů spolehlivosti. Výhodou je schopnost pracovat v software (pro demonstrace bude užito R, JAMOVI a SPSS).
Účastník by měl být seznámen s postupy popisné statistiky, s korelační analýzou a se základními postupy při využití statistického testování a intervalů spolehlivosti. Výhodou je schopnost pracovat v software.

Průběh letní školy: každý den bude výuka probíhat v čase 9-12 a 13-16. Z hlediska formy půjde o kombinaci přednášky a praktického cvičení. Účastníci budou mít k dispozici prezentaci (pdf) a dále datové soubory a případně skripty pro analýzy v software. Na konci každého dne bude blok vyhrazený k samostatnému procvičení konkrétní techniky.

Cena pro účastníka: 4 tisíce Kč (v ceně je kurzovné, materiály a drobné občerstvení). Možnost účasti jen ve vybraný den (vybrané dny) po dohodě s organizátory, v tomto případě bude cena stanovena individuálně.
Místo konání: FF UPOL, Olomouc, účast je možná i online

Petr Soukup <petr.soukup@fsv.cuni.cz>